Consells per al viatge
Atenció! En aquesta pàgina us donem consells per a viatjar, però remarquem que nosaltres no ens responsabilitzem del vostre viatge; amb aquesta pàgina us volem facilitar les condicions, partint de la nostra experiència i de les valoracions que han fet els participants d’anys anteriors. Us recomanem també visitar la Viatgeteca digital de la Direcció General de Joventut, és un portal molt complert d’ informació sobre viatges per a joves.
Consells generals
Inscripció
Prèn-te el teu temps per a trobar el projecte. Assegura’t que les condicions són les que t’interessen i fixa’t bé si cal pagar una quota extra o no. Si vols viatjar amb un amic/ga, especifica-ho al formulari d’inscripció.
Bitllet
Sobretot no compris el bitllet de transport fins que no t’haguem confirmat que t’han acceptat al projecte. Quan el compris, pensa a agafar un transport sostenible!
Tràmits de visats i assegurances
No ho deixis per al darrer moment, et pots trobar sense la documentació necessària al moment d’iniciar el viatge. Sobretot pel que fa als visats, en alguns casos el procés s’allarga. Nosaltres podem facilitar-te una carta o document indicant que faràs un projecte internacional, però tu has de tenir cura de fer els tràmits per aconseguir el visat o permís que calgui.
Vacunació
Informa’t bé si necessites vacunar-te i demana cita a temps.
Si participes en un projecte amb nosaltres demana’ns la carta certificant que participaràs d’un projecte per aconseguir l’exempció (o part corresponent) de costos de vacunació.
Tot i així, pregunta al teu centre mèdic si aquest certificat és vàlid, ja que depenent del centre l’accepten o no.
Informació detallada del camp (infosheet)
Pot ser que no la rebis fins 15 dies abans del començament del projecte. De totes maneres, pots comprar el bitllet de transport des del moment en què has estat acceptat/da, i esperar amb paciència per la resta.
Bitllets i transport
Per un voluntariat sostenible
Dins la Campanya “Per un Voluntariat Sostenible” volem recomanar-te que pensis amb cura el teu mitjà de transport per arribar al camp de treball. L’avió és el transport més utilitzat, però també el més contaminant i no necessàriament el millor.
Trobaràs altres consells i eines com l’infosheet de transport sostenible a l’apartat d’eines de la Campanya!. Et fem un resum amb alguns consells:
Tren
Viatge romàntic com pocs, una oportunitat per a conèixer gent, fa el viatge molt interessant i et dóna idea de tota la terra que estàs travessant per arribar al destí. Pot ser més cansat i, de vegades, més car. Una opció és l’Interraïl, que et permet creuar diversos països agafant tants trens com vulguis.
Autobús
Potser és la forma menys còmoda, però sovint és també la més barata, si no trobes un xollo en avió. Hi ha companyies que ofereixen un servei semblant a l’Interraïl, creuar diversos països d’Europa sense haver de comprar nous bitllets.
Cotxe
Existeixen diverses xarxes informals internacionals de gent que viatja per carretera i que ofereix un lloc al seu cotxe. De vegades gratuït, de vegades compartint despeses. És una opció econòmica, si t’hi atreveixes. Consti que no ho recomanem, només informem que existeix.
Vaixell
Sobretot per a viatjar a països de la Mediterrània, teniu vaixells i Ferrys que us hi porten. La més coneguda és Grandi Navi Veloci.
Avió
És la forma més ràpida, i sovint, amb les companyies de baix cost, la més econòmica. Tingues clar però, que és la forma de viatjar més contaminant que existeix.
Documentació i tràmits
Vigència
Assegura’t que tens passaport (dins la UE, DNI) i no el tens caducat! Si és així, gestiona la renovació dels documents amb temps.
Assegurança
Anar assegurat és fonamental i obligatori. Per fer-ho tens diverses opcions:
Assegurança mèdica: Si viatges per Europa, pots limitar-te a l’assegurança mèdica, tramitant la Targeta Sanitària Europea (TSE) de manera gratuïta. Informa’t també de les limitacions que té (cobertura individual, assistència a familiars, etc.) per valorar si et convé.
Assegurança completa: és recomanable perquè amb aquesta modalitat quedes cobert contra robatoris i d’altres imprevistos, a més d’altres opcions a les que pots optar amb algunes assegurances privades i que la Targeta Sanitària Europea no ofereix (viatges de familiars, repatriació, etc.). Informa’t de si la teva targeta de crèdit/mutua t’assegura en viatges internacionals (de vegades és així si la utilitzes per a comprar el bitllet de transport), o consulta les condicions de l’assegurança d’assistència en viatges internacionals del Carnet Jove.
Visats
Informa’t bé si al país on viatges necessites visat. Pots consultar-ho visitant la pàgina del Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya. Cal que t’informis i tramitis el visat amb temps: segons el país triguen a tramitar-lo més d’un mes. Nosaltres podem facilitar-te una carta o document indicant que faràs un projecte internacional, però tu has de tenir cura de fer els tràmits per aconseguir el visat o permís que calgui.
Certificat de bona conducta / Antecedents penals
Si te l’han demanat per a fer un camp, et recomanem que t’informis en el següent enllaç.
Informació sobre el país
Tot viatge és una experiència d’interculturalitat i de creixement. Això implica, entre d’altres coses, estar preparat i predisposat a conèixer allò que anem a visitar. Qualsevol hoste agrairà el teu interès per la seva cultura i país, i tu també, perquè t’estalviarà possibles problemes. Per això, et proposem diferents espais on et pots informar:
Institucions públiques
Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya: dóna informació per a viatgers per a països del món.
Consolats a Catalunya: us servirà per a tramitar visats, per exemple.
Ambaixades d’Espanya a l’estranger: és fonamental que tinguis localitzada l’ambaixada espanyola quan arribis al país de destí. Si tens cap incidència greu durant l’estada podràs contactar-hi ràpidament. Per exemple, si et robessin el visat o el passaport, són document essencials tant per a l’entrada com per a la sortida del país.
Publicacions especialitzades
La biblioteca del teu barri: és clar! Pots trobar guies de viatge i literatura sobre el país de destí: la seva cultura i societat, política, música, cuina…! I a més gratis!.
Thorntree-Lonely Planet: a banda de ser una revista especialitzada en viatges cal destacar el fòrum on els usuaris intercanvien experiències.
És el lloc ideal per preguntar tot allò que vulguis saber sobre el lloc on viatges.