Rússia
El camp de treball va ser un fracàs degut a que era la primera vegada que es feia i era gestionat amb la coalició de tres institucions que no van coordinar-se correctament. Això va esdevenir falta de material per poder fer les tasques de pintura i ceràmica i la pèrdua de molts dies amb els braços creuats, esperant l’arribada del material (que per cert, no va arribar mai). Per fer alguna cosa útil, vam fer algunes tasques per la comunitat, com ajudar-los en las plantacions de verdura i la neteja de l’orfenat.
Com preparar-se el viatge
Per que surti el cost del vol lo més barat possible, és interessant fer escales. Jo la vaig fer a Munic (Alemanya) i l’anada i tornada em va costar 350€ al mes d’agost.
És important tenir en compte que l’escriptura que utilitzen únicament és la ciríl·lica i no hi ha res escrit en anglès. La gent normalment només parla rus. Són força tancats. També és important prescindir de la policia, ja que tendeixen a retenir-te amb qualsevol excusa per tal d’aconseguir un suborn.
Com moure’s
L’aeroport que vaig utilitzar va ser el de Moscou i l’única manera d’anar a la ciutat és mitjançant l’autobús o taxi. El taxi val uns 1500 rubles els legals i uns 1000 els il·legals. Si s’arriba de nit, no hi ha autobús. A partir de les 22h, quasi tot està tancat. Sembla un
aeroport de tercera, no com el d’una capital.
És important tenir una mica de coneixement del ciríl·lic o com a mínim llegir-lo. La gent és poc sociable. El coneixement de l’anglès no és gaire habitual.
Diners
El cost de la vida és molt baix. Els productes bàsics son escassos. Per desgràcia només es poden aconseguir rubles a Rússia. Lo aconsellable és canviar a l’aeroport.
Alimentació
El menjar sol ser a base de verdura, pasta, ous, llet i te. El peix que mengen sol ser enconserva i la carn és un bé escàs i car i rares vegades es menja.
Viatjar abans o desprès del camp
No ho vaig fer, però repeteixo que per fer-ho és necessari el coneixement de l’escriptura ciríl·lica i parlar encara que sigui de mode bàsic el rus.
Altres consells
A la zona on vaig estar, s’havia d’evitar beure aigua que no fos embotellada o menjar fresc, ja que era àrea d’influència de Txernòbil. No hi ha vacunes obligatòries, però si és interessant posar-se la del tètanus i la hepatitis A.