Experiències

MS 02/CAMP Q/2014

Localitat, poble

El ”Camp Q 2014” és el primer workcamp que ha tingut lloc a la ciutat de Qaanaaq, al Nord de Groenlàndia. Qaanaaq té uns 600 habitants. És una ciutat molt diferent a les nostres: sense carretes, amb cases de fusta de colors, amb un sol supermercat, amb molts pocs cotxes…Un lloc on a l’estiu la llum és continua, el blau del cel es confón amb el de l’aigua i el silenci s’interromp quan un dels nombrosos icebergs es trenca…. I sobretot, un lloc on la gent t’obrirà els braços des del primer dia.

L’experiència del camp

El Camp Q ha estat organitzat per ”Foreningen Grønlandske Børn” una organització danesa que treballa amb nens groenlandesos. El treball al camp consistia en organitzar activitats, jocs, manualitats, esports i compartir el nostre temps amb els nens i joves de Qaanaaq. Treballàvem 6 h diàries  (de 12h a 18h) de dilluns a divendres i els dissabtes a la tarda fèiem una activitat (acompanyada de pastes, cafè i té) on tot el poble era benvingut!!! El diumenge era el dia lliure.  Érem 15 voluntaris i 3 camp líders, de nacionalitats i edats molt diverses però… amb interessos similars i amb molta energia i motivació!!!. La convivència i el treball en equip ha estat fàcil i les diferències culturals i lingüístiques no han suposat cap problema.

Com preparar-se el viatge

Com que Groenlàndia és un destí poc comú i Qaanaaq és menys comú encara, el workcamp tenia una organització diferent a la resta de workcamps pel que fa al transport i a la ”fee”. Els voluntaris havíem de comprar-nos el nostre bitllet fins a Copenhague i allà, tots junts, volàvem fins a la base aèrea americana de Thule, des d’on vam volar en helicòpter fins a Qaanaaq.

GROENLÀNDIA NO TÉ CARRETERES i moure’s d’un lloc a un altre és molt complicat i car. És per això que hem passat el mes sencer a Qaanaaq, un lloc molt remot i aïllat. Com que Groenlàndia pertany a Dinamarca, es considera part de la UE i no cal visat. Amb el passaport pots viatjar sense cap problema!. Les temperatures allà són de 5ºC-10ºC així que no oblidis portar una bona jaqueta! Les botes de muntanya són més que recomanables! I si et molesta la llum, no oblidis una mascareta per dormir ja que tindràs llum les 24h del dia. Una motxilleta per a les excursions no et vindrà malament!. Ah, i no oblides la càmera perquè t’enamoraràs de les vistes…

Introducció a la cultura

Mai has menjat balena? Alguna vegada has parlat en groenlandès? T’has vestit amb roba feta de pèl d’ós polar? Has tocat un iceberg? Has caminat per un glaciar? T’has relacionat amb persones que no saben ni una paraula en anglès, català o castellà? Sembla que al Nord de Groenlàndia és on viuen els groenlandesos més autòctons que queden… aquells que nosaltres coneixem com ”esquimals” i que ells es fan dir ”inuits”. La cultura inuit té moltes diferències, curiositats i secrets per descobrir. Si ets dels que té els països del Nord idealitzats i pensa que tenen un alt nivell de vida i tothom viu molt bé i molt feliç….oblida’t.  A Groenlàndia hi ha molts problemes. Viure en un lloc tant aïllat i amb condicions climàtiques tant extremes fa que el ritme de vida sigui complicat i que apareguin molts problemes psicològics i d’addicions.

És per això que el workcamp és important per als nens. Per una banda permet donar-los l’estima, el suport, el temps i l’alegria que no sempre tenen i per l’altra és una oportunitat per ajudar-los a conèixer el món que no poden conèixer. És un treball totalment gratificant i una experiència que et farà reflexionar molt sobre com vivim, com d’afortunats som i què poc valorem el que tenim. També et farà replantejar-te la importància que li donem a alguns problemes i l’estil de vida que portem.

No és un lloc per a qualsevol: passaràs un mes sense poder sortir d’aquest poble, amb poca -o ninguna- connexió a internet i mòbil i amb els recursos molt limitats. Per això és recomanable que vagis a aquest workcamp si tens experiències prèvies i ets una persona que s’adapta molt bé a qualsevol situació.

Com comunicar-se

Trobaràs poques persones allà que parlin anglès. Com a molt parlen danès. Però…. t’entens, t’entens sense parlar… i més del que pensava! Amb els nens cap problema: gestos, senyalar, abraçar… és suficient per saber el què volem i com es senten.

Diners

La moneda que es fa servir és la corona danesa. És recomanable canviar diners prèviament malgrat que allà, al supermercat-banc-correus, tens la opció de treure’n amb la targeta de crèdit. No tindràs massa despeses, sols si compres algun producte d’artesania de record, si vols alguna cosa ”extra” de menjar o si fas l’excursió amb el vaixell i no està inclosa.

Alimentació

Al workcamp cuinàvem els voluntaris així que el menjar era molt variat: pasta, arròs, peix, carn, patates, verdures… De tant en tant menjàvem els productes locals: balena, foca i molt de peix. Com que totes les fruites i verdures són d’importació estan molt limitades.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!