Què és un camp de treball?
Introducció
Un camp de treball internacional és una experiència de voluntariat i formativa on tu ofereixes el teu temps a una organització d’un altre indret del món per tal de realitzar una feina de suport en una comunitat local en concret, fent un treball de tipologia molt diversa (social, mediambiental, cultural, educatiu,…), realitzant tasques com ara la protecció a la natura, sensibilització, ajudant persones i col·lectius, intervencions al patrimoni, festivals o tasques de tipus arqueològic.
Els camps de treball són estades d’entre 15 i 20 dies que es realitzen sobretot a l’estiu, tot i que hi ha projectes al llarg de tot l’any. Es combinen la teva col·laboració en un projecte amb les activitats lúdiques i de lleure que pugui oferir l’associació o entitat que organitza el projecte, o aquelles activitats que el propi grup de voluntaris pugueu proposar i dur a terme en el vostre temps lliure. Un tret molt característic dels camps de treball internacional, és la convivència durant l’estada, amb joves procedents de qualsevol país d’arreu del món. El camp de treball està organitzat per una associació o entitat local de la regió on et desplaces per a fer el teu camp de treball i amb la que COCAT treballa a través de la xarxa Alliance of Voluntary Service Organitzations.
Normalment l’idioma vehicular d’aquests camps de treball és l’anglès. Tot i així, dins de l’oferta de camps a l’estranger, també hi trobareu camps que utilitzen com a idioma vehicular el castellà, el francès o alemany (a les descripcions dels camps ho trobareu clarament indicat). A COCAT enviem a aquests projectes a persones a partir de 14 anys i sense límit d’edat.
En els camps de treball a països del sud però, l’edat mínima de participació és 20 anys.
S’hi inclou: Llatinoamerica, Africa i Àsia (llevat de Japó, Hong Kong, Taiwan i Corea).
Quin procés he de seguir?
Consulta el cercador de projectes
Consulta a l’apartat Cercador de projectes on trobaràs tots els passos a seguir per fer la inscripció. Hi trobaràs els camps vigents i les places disponibles.
T’aconsellem que triïs més d’un projecte per tal que tinguis més opcions de trobar plaça quan tramitem la teva sol·licitud. Has de tenir en compte que la oferta de places al cercador canvia a cada moment (degut a que hi ha gent inscrivint-se arreu del món) i per tant pot ser que no estigui totalment actualitzada.
Si tens cap dubte, pots consultar l’apartat FAQ, i també ens pots escriure a outgoing@cocat.org concretant el motiu de la pregunta.
-
Fes la inscripció
Un cop hagis fet la tria de projectes s’obrirà un formulari d’inscripció. L’hauràs d’omplir amb les teves dades personals i indicar els camps que hagis escollit prèviament. Et recomanem que posis varies opcions, als que estiguis disposats a participar, ordenats per ordre de prioritat. Tingues en compte que qualsevol canvi posterior a la inscripció implicarà una cancel·lació del projecte assignat.
Segueix les especificacions que s’expliquen al formulari. Llegeix atentament les Condicions de participació per a Camps de Treball Internacionals. Al final del procés, trobaràs un botó per acceptar-les: és un pas obligat per a finalitzar la inscripció.
Tramitació d’inscripció
És important que recordis que necessitem uns dies per a poder tenir confirmació de la plaça per part de l’entitat d’acollida, però no pateixs, el procés fa força ràpid!
En cas que algun dels projectes que hagis triat necessiti documents addicionals (carta de motivació, certificats…) ens els has de fer arribar tant aviat com puguis, preferentment al moment que facis la sol·licitud.
Si no queden places a la teva primera opció, provarem sort amb la segona i així successivament. Si fos el cas que ens quedem sense opcions, et contactarem i t’ajudarem a cercar d’altres projectes que t’encaixin.
Confirmació
Tant bon punt tinguem la confirmació de plaça per part de l’entitat d’acollida, et farem arribar un correu electrònic amb la carta de confirmació. Allà hi trobaràs els detalls del projecte així com altra informació d’interès per a que puguis anar preparant la teva experiència.
Transport i preparatius previs
A partir del moment en què reps el nostre correu electrònic confirmant la teva plaça a un projecte, ja pots començar a cercar el transport fins al camp de treball. És el moment també de fer altres gestions que et pertoquin, en funció del destí i projecte que hagis triat (vacunes, visats, etc.). Et recomanem visitar la secció consells per al viatge.
Informació addicional
Aproximadament entre 15 dies i un mes abans que comenci el projecte, t’enviarem un document amb informació detallada sobre el camp al que t’has inscrit, el punt de trobada i el contacte de l’entitat que t’acull. Aquest document es l’infosheet.
Així mateix, també rebràs informació sobre les sessions formatives pre-sortida que organitzem a COCAT. Són activitats a les que et recomanem participar per a preparar la teva experiència, especialment si és el primer cop que fas un projecte internacional. Si ets menor de 18 anys o participes d’un projecte al sud global, la formació és obligatòria.
Tens més dubtes? Consulta les diferents seccions de l’apartat Preguntes freqüents de la web!
Quins tipus de camps de treball hi ha?
En funció de la temàtica
- Agricultura
- Arqueològic
- Art
- Construcció
- Cultural
- Discapacitat
- Educació
- Gent gran
- Medi ambient
- Festival
- Nens
- Idiomes
- Camp leader
- Treballs manuals
- Restauració
- Social
- Esport
- Estudis
- Traducció
- Animals
- Refugiats
En funció de la destinació
- CAMPS A PAÏSOS DEL NORD GLOBAL
Aquells que es fan a Europa, Estats Units&Canadà; Turquia, Japó, Corea, Taiwan i Hong Kong. - CAMPS A PAÏSOS DEL SUD GLOBAL
Els diferenciem perquè tal vegada l’impacte de l’experiència pot ser més gran i la diferència entre cultures més marcada. És per això que a COCAT organitzem una formació obligatòria per a totes les persones que hi participareu. I també marquem una edat mínima de participació de 20 anys. Ara bé, els objectius i els tipus de camps són els mateixos.